Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 

Retró játékok nagy szenvedélye

 

retró játékkiállítás Ózdon

Tavaly, 2016. őszén, merült fel az ötlet egy retró játékkiállításra, akkori intézményvezetőnk, jelenleg Ózd város alpolgármestere, Farkas Péter Barnabás által.

Csapatunk az ötlet napján, gondolatban már el is tervezte a kiállítást, bár jött a fejtörés miként szerzünk igazán régi játékokat, amelyek már sok emléket őriznek magunkban. Célunk volt, hogy a felnőttekben előcsalogassuk a kedves emlékeket, a gyerekeknek pedig be tudjuk mutatni, mivel játszottak szüleik, nagyszüleik annak idején.

Szerencsére több játék érkezett be hozzánk, viszont Kiss Gábor , játékgyűjtő óriási gyűjteménnyel keresett fel minket.

Első találkozásunk során Gábor rendkívül izgatott volt, hiszen az eddig összegyűjtött, fantasztikus játékokból még nem rendezett kiállítást. Csapatunk szintén nagy várakozással telve állt az esemény előtt, hisz óriási gyűjtemény kínálkozott fel számunkra Gábor által.

Őt és a gyűjteményét látva felmerült bennünk egyre több kérdés, hisz nem mindennapi egy ilyen emberrel találkozni!

Mióta gyűjtöd a játékokat?

4 éve lettem a régi, retró játékok rabja, egy egri régiség vásárban vettem meg első lemezárugyári géppuskámat.

Látod a végét a gyűjtésnek, lesz olyan nap mikor azt mondod, elég?

Nincs megállás, rendszeresen kutatom, gyűjtöm, vadászom a játékokat.

Akkor teljesen a szenvedélyeddé vált a régi játékok gyűjtése?

Ha valahol meglátok egy régi játékot azon vagyok, hogy azt megszerezzem. A ’80-as években voltam óvodás és ezekkel az egyszerű, de csodás játékokkal játszadoztam, amelyeket most már gyűjtök is (például faros Ikarus busz, homokozós dömper, pedálos autó).

Segítséged van a vadászatban vagy magányos farkasként űzöd a gyűjtést?

Sok ismerősöm tudja, hogy ezzel foglalkozom és segítenek benne, hogy betudjanak egy két darabot szerezni nekem, akár piacról vagy akár padlásról is.

Van kedvenc játékod is?

Kedvenceim a lemezárugyáras, lendkerekes motor és helikopter, Roli Zoli vagy akár a kutyás perselyek, de ide sorolhatóak a klasszikus csengős mozdonyok és az űrautók is. Sokat járok vásárokba is a vadászat reményében, és ott is elámulok (bambulok), ha valami szép játék felcsillan a szemem előtt.

Örömmel tölt el a kiállítás maga?

Ez a kiállítás nagyon szuper, hogy megvalósult, hisz sok mai gyerek megtudhatta mivel játszott apu,anyu és a nagyszülők is, és ennél több öröm nem is kell!

Kiállításunk képekben>>

 

Csépányi Réka