Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 

A LÉGOLTALMI PINCÉK TÖRTÉNETE

Hazánkban az 1935. évi XII. törvénycikk a légvédelemről szóló kerettörvény szabályozta a légvédelmet, melyben a honvédelmi miniszter határozta meg, hogy mely városokat és községeket és ezek határain belül mely vagyontárgyakat kell légvédelmi eszközökkel és berendezésekkel ellátni.

A Légoltalmi Utasítás is ekkor készült el, amely megszabta a légoltalom megszervezésének elemeit, tárgyalta azokat az elgondolásokat és utasításokat, amelyek az ország polgári légoltalmának megszervezéséhez és működőképességének fenntartásához szükségesek.

Ózdon az első légoltalmi pince feltehetőleg az 1930-as években épült.  Az 1950-es években bővítették, acélajtókkal szerelték fel, azt gondolva, hogy atombiztossá teszik ezeket a rendszereket, hiszen elsődleges feladata az emberi élet megmentése, másodlagos feladata a gyári technika/technológia megóvása, majd harmadlagosan az egészségügyi ellátás biztosítása volt.

A légoltalmi rendszer beléptető helyiséggel rendelkezett, ahol a tisztítás/beléptetés folyt, öltözővel, vetkőzővel, zuhanyzóval, de volt konyhája, kórháza (orvosi szoba), raktárhelyisége, irattára és kantinja is. A pinceraktárakban rengeteg korabeli gázálarc és akkumulátor is helyet kapott. Az orvosi szobában gáztámadás elleni gyógyszereket, kötöző anyagokat tároltak. Fontos szerepe volt a parancsnoki irodának, amely mellett a gyárigazgató szobája helyezkedett el.

A kommunikációt a külvilággal és magában a rendszerben is a telefonközpont és az irányító központ biztosította. Az oxigén ellátásról külön szénszűrős berendezés gondoskodott. Az áramkimaradások esetén lábbal hajtható levegőszűrő berendezés, vagy az áramfejlesztést végző Csepel-teherautó motor látta el. A légópincének veszély esetén volt egy vészkijárata, amely a kertre nyílt, vaskapukkal lezárva. A pincerészek közötti és a felszínre vezető vészkijáratoknak is fontos szerepük volt.

A légópince szükség esetére tervezett működéséről a lakosságnak is tájékoztatást tartottak a védelem protokolljáról. A polgári védelemmel kapcsolatban a kiadott légoltalmi igazolványokon keresztül kaphatunk képet a gyári munkások légoltalmi képzéséről.

Légózd Légózd Légózd