Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Bronzplakett adomány2017. december 11. (hétfő) 09:14

Egyedi bronzplakettekkel gazdagodott az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark tárháza. Kis-Sunyi István remekművei az egykori kohász üzem munkavilágát mutatják be. A művész személyesen kereste meg a városvezetést, hogy alkotásai méltó helyen őrizzék tovább a múlt értékeit.

Ózd Város Önkormányzata négy darab, különböző alkalomra készített, egyedi bronzplakettet adományozott az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparknak. A múzeum szempontjából nagyon ritka és szerencsés alkalom volt ez az adakozás, hiszen az ilyen jellegű emléktárgyakból mára már nem sok maradt. Az alkotó személyesen kereste fel Farkas Péter Barnabás alpolgármestert azzal a céllal, hogy remekműveit az utókor számára méltó helyen őrizzék tovább.

„Ez azért különleges alkalom, mert jellemzően hasonló műtárgyakat mi, a műfajukból adódóan gyűjtöttünk a múzeumban korábban is, amikor itt dolgoztam. Viszont ezek a plakettek az ajándékozottól származtak. Most viszont pontosan az alkotótól. A művész állítása szerint első példányok, tehát mesterpéldányos emlékplaketteket sikerült most a múzeumba elhelyezni” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A múzeum gyűjteményében található több ilyen alkotás is. Janiczak Dávid polgármester hozzájárulásával, a városvezetés ajándékaként kerülhettek a városi múzeumba a 70-es, 80-as években készült emléktárgyak. Az intézmény nem vásárolhat tárlatbővítés céljából ereklyéket, csak adományként állíthatja ki azokat.

„Szerencsére a múzeum gyűjteményében található már ilyen emlékplakett, így adódik a lehetőség, hogy a későbbiek folyamán egy kiállítást is rendezhetünk ezekből az alkotásokból” - nyilatkozta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark megbízott intézményvezetője.

Kissunyi István szobrász és képzőművész alkotásai a város több pontján is láthatóak. Az Ív úti római katolikus templom kertjében található Mária szobor is az Ő munkássága. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark a jövőben is várja az ilyen jellegű felajánlásokat.

Forrás: www.ozd.hu

 

Bronzplakett adomány, Ózd

 

Twitter
Vissza