Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
A Ludas Matyi-szobor új otthonra lelt...2018. július 13. (péntek) 10:46

Hosszú idő után előkerült a Ludas Matyi-szobor. A vízköpő egykor a Béke kert ékessége volt. Ma délelőtt Csépányról szállították az Ózdi Muzeális Gyűjtemény hátsó kertjébe, ahol szakértő kezek restaurálják majd. Ezt követően elfoglalja várhatóan végleges helyét a múzeum előtt.

A vízköpő egykor a Béke kertben állt, amelyben a most Debrecenben lévő óriáskerék is helyet foglalt. Kalandos utat járt be a díszkút, mire ma délelőtt az Ózdi Muzeális Gyűjtemény hátsó kertjébe szállították. Az utóbbi években Burcsik István csépányi hétvégi házának udvarát díszítette, aki gondosan ügyelt arra, hogy ne essen semmi baja. A múzeum dolgozóihoz és Farkas Péter Barnabás alpolgármesterhez egy kiállításmegnyitón jutott el az információ, hogy az elveszettnek hitt szobor itt van a közelben.

„Felkerestem személyesen a múzeum vezetőjével egyetemben, és elindult a diskurzus, hogy mi a szándéka ezzel a szoborral, lát-e arra lehetőséget, hogy ez újra közszemlére kerüljön egy olyan formában, ahol bárki megtekintheti ezt. Természetesen nemcsak partner volt ebben Burcsik úr, hanem nagyon sok információt, történetet is mesélt ezzel kapcsolatban” - mondta Farkas Péter Barnabás, alpolgármester.

A szobor a 70-es években már a múzeum raktárában volt Istenmezőn, de ezt elbontották. Ezután kitették az intézmény udvarára, ott vette észre Burcsik István. Nem szerette volna, hogy elkallódjon, ezért bevitette a gondnoksági üzem területére, amelynek akkoriban ő volt a vezetője. A vízköpő később Borsodnádasdra került, majd egy alkalommal, amikor értekezletre odautazott, észrevette, hogy beépítették a világháborús emlékműbe. Akkor visszahozatta Ózdra, és ötszáz forintért megvette. Ahogy fogalmazott, azóta arra várt, hogy illetékes személy keresse meg a szobor ügyében. Ez nem volt más, mint Farkas Péter Barnabás alpolgármester.

„Megkérdezte, hogy mi az elképzelésem a szoborról. Én mondtam, hogy megegyezhetünk rá. És amikor kimentünk megnézni, akkor megkérdeztem tőle, hogy mennyit ér ez önöknek, vagy a városnak. Erre választ nem kaptam, de azt mondtam, hogy sokáig ne gondolkodjanak, én ezt a városnak átadom ingyen, teljes egészében. Mert úgy gondoltam, hogy a szobornak itt, a városban van a helye, hogy valahova méltó helyre fel tudják állítani” - nyilatkozta Burcsik István.

A kőszobrot Kunt Ernő, Munkácsy-díjas festő készítette, aki egyébként városunkban dolgozott rajztanárként. A modell is helyi volt, Kónya Ferenc, akkor még gimnazista fiú. A vízköpőt a múzeum műtárgyvédelmi asszisztense, Ábelné Visnovszky Erzsébet fogja restaurálni, amelyet ezután a múzeum előkertjében állítanak fel.

Ludas Matyi-szobor, Ózd

Twitter
Vissza