Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Elnyert pályázat2021. október 15. (péntek) 08:33

Több gépszobrot is felújítottak az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark területén a közelmúltban. A munkáltok célja az állomány megóvása volt. A kivitelezéshez szükséges összeget a Kubinyi Ágoston pályázaton nyerték el. A munkálatokat egy külsős cég végezte.

Elnyert pályázat

Még 2016-ban kerültek mostani helyükre a gépszobrok a szakmunkásképzőből. A hosszú ideje szabadtéren történő tárolás, az állagmegóvó kezelések hiánya miatt a kiállított műtárgyak jelentős mértékben károsodtak. A Kubinyi Ágoston pályázatot már többször elnyerte az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. Ennek köszönhetően újították fel az elemeket. Erre kifejezetten muzeális intézmények pályázhatnak.

„Négymillió forintot lehetett nyerni. Ebből kettő millió forintot sikerült nyernie az Ózdi Muzeális Gyűjteménynek. Ebből valósult meg a műtárgyak felújítása. Sajnos csak a fele összeggel rendelkezhettünk, így az eszközök fele lett felületre felújítva. Azóta pedig változtak a festékárak. Ennek okaként egyelőre nem lett minden gépszobor felújítva” - mondta Oláh Zsolt, az ÓMÉK-Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark tárlatvezetője.

A gépszobrok között találhatóak olyan darabok is, amelyek száz évvel ezelőtt készültek. Például a csikófejes görgő. A többi elem pedig ennél is régebbi. A cél, a tárgyak állományvédelme így a gépszobrokat speciális festékkel kezelték. A munkálatokat pedig egy külsős cég végezte.

„Megvolt a feladat, hogy miket kell a gépparkkal kapcsolatosan elvégezni. Erre kértünk árajánlatot három cégtől és az nyerte meg, aki a legjobb árajánlatot adta. Augusztus végén kezdtek neki a csiszolásnak és a festésnek. Szeptember közepére szerencsére be is fejezték. Az idő kedvezett, hiszen mivel ez kültéri munkálat, ezt is figyelembe kellett venniük” - nyilatkozta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

A szakembereknek egyes gépelemeket le kellett szerelniük, hogy hozzáférhessenek a festeni kívánt területhez. Három év garanciát vállaltak a munkájukra. Ha valami történik ez időn belül, visszajönnek és javítják a hibát. A feladatokat körülbelül két hét alatt el is végzeték. A múzeum dolgozói remélik, hogy a most kimaradt szobrokat egy következő pályázat keretében ugyanolyanná varázsolhatják, mint most elkészült társaikat.

Forrás: www.ozd.hu

Twitter
Vissza