Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark ozdimuzeum.hu

 
 
Hadtörténeti előadás és fegyverkiállítás2017. március 16. (csütörtök) 12:14

2017. március 14-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékének tiszteletére egy egyedülálló hadtörténeti előadással egybekötött fegyverkiállítást szervezett az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark. 

Tóth Sándor történész és gyűjtő rendkívüli elhivatottsággal és szenvedéllyel tartott előadást a szabadságharc hadseregéről és fegyvereiről.
„Egy olyan hadsereg volt, amit gyakorlatilag a semmiből a szabadságszerető nép felállított. És ha nem jönnek a cár katonái, akkor valószínűleg ezt a szabadságharcot megnyertük volna. Ez a szabadságharc jellemzi a magyar nép összefogását, azt hogyha bajban van, akkor csakis így tudunk eredményt elérni. Habár a szabadságharc elbukott, mégis az eredmények a kiegyezés idején létrejöttek, tehát nem volt ok nélküli ez a harc” - fogalmazott Tóth Sándor, történész.
A fegyverkiállításon megcsodálhatták a látogatók Járdán József borsodnádasdi fegyverkovács munkáit, valamint Dulai Lajos magángyűjtő szuronyait és katonai késeit.
„Ózdi gyűjtőknek köszönhetem mindezt. Ugyanis voltak itt olyan ügyes emberek, akik kardok restaurálásával foglalkoztak és mivel kohásztechnikus is vagyok, hozzám fordultak. Otthon önteni tudtam rézből tárgyakat, és ilyen módon hiányos darabokhoz öntöttem kardmarkolatot, és innen jött az ötlet, hogy teljes egészében magam készítsem el a kardokat, tehát a pengét is és ami még szükséges hozzá” - mondta Járdán József, fegyverkovács, fémműves mester. 
„Európa számos országából vannak késeim, de az USA-ból, Argentínából, Nepálból is sikerült szereznem egy-két darabot, és persze a világ leghíresebb fegyvergyáraiból Solingenből, Toledóból és az amerikai Colt fegyvergyárból" - nyilatkozta Dulai Lajos, gyűjtő. 
A tárlat 2017. március 23-ig megtekinthető!
Idézetek forrása: www.ozd.hu

Tóth Sándor, történész “A szabadságharc hadserege, és fegyverei.” című előadása - részlet  

Twitter
Vissza